Próchnica zębów – przyczyny powstawania ubytków
Próchnica zębów to problem, który w Polsce dotyczy niestety bardzo dużej grupy ludzi. Praktycznie każdy Polak miał w swoim życiu kontakt ze stomatologiem właśnie z powodu konieczności leczenia próchnicy. Dlatego tak ważne jest uświadomienie sobie przyczyn próchnicy.
Próchnica ma cztery przyczyny.
Aby doszło do rozpoczęcia się próchnicy muszą współistnieć cztery jej przyczyny (czynniki jej sprzyjające). Są to bakterie, pokarm dla bakterii, podatność zębów i czas. Każdy z tych czynników zostanie omówiony z osobna poniżej. Współistnienie tych czterech czynników jest odpowiedzialne za psucie się zębów na skutek rozwoju próchnicy.
Próchnica przyczyny: bakterie.
Pod hasłem bakterie kryją się mikroorganizmy mieszkające na stałe w jamie ustnej każdego człowieka. Wśród nich spotyka się wiele bakterii, które uczestniczą bezpośrednio w powstawaniu próchnicy lub mają pośredni udział w tej chorobie – umożliwiając funkcjonowanie bakterii stricte próchnico twórczych. Do tych ostatnich należą na przykład słynne Streptoccocus Mutans. Co ciekawe skład bakterii żyjących na zębach bardzo się różni w zależności od okolicy, która była badana. Zupełnie inne proporcje bakterii będą występować w bruzdach a inne w przestrzeniach między zębami. Stąd nie każde miejsce na zębie jest w ten sam sposób atakowane przez próchnicę. Duże znaczenie dla funkcjonowania bakterii i ich ilości na zębach mają systemy odpornościowe organizmu ludzkiego.
Próchnica przyczyny: pokarm dla bakterii, czyli cukry.
Aby doszło do rozwoju ubytku próchnicowego bakterie odpowiedzialne za demineralizację i proteolityczny rozpad tkanek zęba muszą mieć pokarm. Najlepszym pokarmem dla bakterii a tym samym substancją najbardziej sprzyjającą powstawaniu próchnicy jest sacharoza. Bakterie mogą używać również innych cukrów i produkować z nich kwasy bezpośrednio odpowiedzialne za rozpad twardych tkanek zęba. Im dieta bogatsza w cukier tym większe ryzyko zachorowania na próchnicę.
Próchnica przyczyny: podatność zębów.
Co to znaczy podatność zębów? Chodzi o to, że nie każdy ząb jest jednakowy. Budowa chemiczna twardych tkanek zęba jest skomplikowana i wpływa na nią bardzo wiele różnych czynników. To jak długo i w jakich proporcjach będą one działać ma wpływ na odporność zębów na działanie bakterii próchnico twórczych. Najbardziej znanym takim czynnikiem wpływającym na twardość zębów jest fluor.
Próchnica przyczyny: czas.
Bardzo ważny czynnik powstawania próchnicy. Im większy czas, w którym warunki dla bakterii próchnico twórczych będą optymalne tym większe ryzyko rozwoju próchnicy. Jakie warunki są dla nich optymalne? Bakterie powodujące próchnicę lubią jak na zębach jest dużo cukrów, które mogą przerobić na kwasy i nie są w tym czasie niepokojone przez właściciela zębów ich szczotkowaniem czy używaniem płukanek do zębów.
Znamy przyczyny próchnicy czas na walkę!
Jeśli już znamy przyczyny powstawania ubytków próchnicowych w zębach możemy skutecznie walczyć z tą chorobą, zyska na tym nasz uśmiech i ogólny stan zdrowia. Warto dbać o zęby i nie dać się próchnicy!
Przeczytaj również
Bądź na bieżąco z ostatnimi informacjami.
Lakowanie zębów, – dlaczego warto?
Duża część rodziców zastanawia się nad tym czy warto zafundować swoim dzieciom zabieg zwany lakowaniem zębów. Często...
Ból zęba – jak się go pozbyć?
Ból zęba to niestety bardzo nieprzyjemna sprawa. Przykre jest to, że styczność z nim ma większość osób czy to...
Próchnica między zębami? – Jest na to prosty sposób!
Codziennie dokładnie szczotkujesz zęby, nie objadasz się cukrem, zawsze kładziesz się spać z umytymi zębami – a mimo...